Vyhľadať
Close this search box.

Prihlásenie / registrácia

Vyhľadať
Close this search box.

Dodanie zadarmo nad 199 € kartou/prevodom

Campingbus-set 40 K - sporák, drez a chladnička

Ako na opravu plynovej chladničky?

Ak chcete byť, čo najviac nezávislý na vašich cestách s karavanom, plynová chladnička je pre vás tým najvhodnejším riešením. V tomto článku si viac povieme o tom, ako ju udržiavať v dobrom stave a čo treba robiť, ak ju chceme opraviť alebo zvýšiť jej výkon

V prvom rade si je dobré uvedomiť hlavné rozdiely medzi absorpčnou a kompresorovou chladničkou. O rozdieloch medzi nimi sa môžete dočítať v tomto článku

V nasledujúcej časti článku sa pozrieme na jednotlivé prípady a postupy opravy chladničky. 

1. Keď rebrovanie hreje

Zapneme chladničku na jedno z médií, je jedno ktoré. Uistíme sa, že je ohrev funkčný, teda že rebrovanie nad valcom je teplé. Ak je teplé rebrovanie a chladnička napriek tomu nechladí, ide o horší prípad. Obeh v chladničke je pravdepodobne upchaný vnútornou koróziou alebo nečistotou, čo robí chladničku prakticky neopraviteľnú.

V tomto prípade sa dá vymeniť agregát, zoženiete ho k chladničkám mladším ako 10 rokov, ale je to veľmi nákladné a spolu s prácou môže cena presiahnuť hranicu predajnej ceny novej chladničky.

2. Keď rebrovanie nehreje

Pokiaľ zadné rebrovanie chladničky nehreje, máme väčšiu nádej, že sa podarí za rozumné peniaze chladničku dostať do pôvodného stavu.

V zadnej časti chladničky je vyhrievací valec. Ten je ohrievaný zospodu plameňom alebo zasunutým ohrievacím telesom. Telesá sú dve, jedno na 12 V, druhé na 230 V. Po zapnutí do zdroja sú takmer okamžite ohriate na veľkú teplotu, buďte pri testovaní opatrní.

3. Chyba v telese na 230 V

Chyba môže byť v prívodnom kábli. V tomto prípade, môžete skontrolovať pripojenie. Avšak na chybu v regulačnom systéme si sami nevystačíte, musí sa vymeniť celý systém. 

Chyba môže byť i v zlom vyhrievacom teliesku, tu musíte vymeniť teliesko. Tento prípad je častejší ako chyba v regulačnom systéme. 

4. Chyba v telese na 12 V

V tomto prípade, môže byť chyba opäť v prívodnom kábli. Je nutné skontrolovať pripojenie, prejsť funkciu káblu a prierez drôtov na prívode (musí byť 2,5 mm). 

Chyba sa mohla objaviť aj vo vyhrievacom telese, ktoré je potom nutné vymeniť. 12 V nemá žiadnu reguláciu, je to priame spojenie, takže sa nemusíte báť problému s regulačným systémom.

5. Plyn

Problém môže nastať v prívode plynu, kde je potrebné skontrolovať tesnenie a priechodnosť trubiek, hlavný uzatvárací ventil a pod. 

Chyba môže nastať aj v regulačnom ventile plynu. Správnu funkciu tohto ventilu viete spoznať tak, že plamienok musí reagovať na jeho pohyb od minima po maximum.

Nedostatok môžete nájsť aj v upchanej tryske horáku, ktorá sa nachádza tesne pred horákom v trubičke. Horák môže byť rovnako znečistený a je potrebné ho vyčistiť. 

Problém sa môže vyskytnúť i v nepriechodnosti komínu vyhrievacieho telesa, treba teda pri kontrole dávať dôraz na jeho priechodnosť.

6. Chladnička chladí, ale málo

Dajte dolu mriežky, pokiaľ sa dajú vybrať, chyba môže byť v nedostatočnom obehu vzduchu.

Problém nájdete obyčajne v poškodenej mäkkej izolácii vyhrievacieho komína. Opravte izoláciu, nedovoľte, aby vyliezala niekam navôkol. Vonkajší plášť môžete zabezpečiť ešte jedným plášťom z hliníku a znovu stiahnuť páskou.

Nemyslite si, že výrobcovia karavanov majú odvetranie chladničiek dokonalé. Na chladničke môžete nainštalovať hliníkový spojler, ktorým odvediete ohriaty vzduch hornou mriežkou von z karavanu. Nedovoľte teplému vzduchu, aby ohrieval priestor pod variacou doskou. 

Dajte pozor na priechodnosť vzduchu dolnou mriežkou. Niektoré karavany ju majú v podlahe, a potom stačí iba zapadnutý papier alebo handrička a vzduch neprebieha tak, ako má.

7. Chladnička chladí, ale málo - inštalácia ventilátoru

Ak ste vyskúšali všetky možnosti a neviete ako ďalej, môžete pomôcť obehu vzduchu inštalovaním ventilátoru. 

Na trhu nájdete aj špeciálne ventilátory, ktoré sa montujú na chrbát chladničky pod mriežku alebo väčšie výkonné ventilátory inštalované do hornej mriežky. K montáži ventilátorov sa však uchýľte až vtedy, ak všetky popísané metódy zlyhajú.

8. Chladnička chladí, ale iba niekedy

Chybu hľadajte v chladiacej náplni, ktorá obsahuje viac korózie a tá sa pri prietoku zasekáva v ohyboch trubičiek. Toto je, bohužiaľ, neopraviteľná chyba. 

Druhá možnosť je, že váš typ chladničky je háklivý na dokonalé vyrovnanie karavanu, v tomto prípade skúste zaexperimentovať s vyvážením karavanu. Nie je zatiaľ jasné, že by táto citlivosť bola príznakom konca životnosti chladničky, skôr sa to týka starších typov chladničiek, ktoré nemali šikmé výparníky.

Existujú aj nové typy vetracích mriežok s odnímateľnou mriežkou jednak pre lepší tok vzduchu, ale taktiež pre prípadný servis, napríklad čistenie trysiek alebo horáku. K dispozícii sú horný aj dolný typ a rôzne rozmery pre rôzne chladničky. 

Nerozumeli ste niečomu?

Dajte nám vedieť a my vám radi poradíme. Vaše dotazy môžete posielať na servis@ok-karavany.sk, kde sa môžeme dohodnúť i na samotnej oprave chladničky. 

Najnovšie články

  • Všetky
  • Servis
  • Technika
  • Zaujímavosti
  • Zimná dovolenka
  • Letná dovolenka
  • Popisy kempov